Založ si blog

Návod ako zlepšiť Slovensko bez ohľadu na politikov

Nie! Toto nieje, mne tak blízka irónia, ani hlúpy HOAX či len púhy manipulatívny titulok ktorý má iba prilákať čitateľov.
Následujúce riadky budú o tom čo sa mi honí hlavou už veľmi dlho.
Tento návod však nieje ako 3minútové „HOW..“ video na youtube…

 

nestačí presne zopakovať 8 krokov a máte nočnú lampičku z fľašky od Whiskey.

Body tu síce kvôli prehľadnosti budú ale ich splnenie znamená vytýčiť si dlhodobý cieľ a zmenu vo svojom uvažovaní.

Už dávno som si všimol že riešenia bez okamžitého výsledku sú na slovensku maximálne nepopulárne. Ten čo navrhol a aplikoval riešenie chce okamžité uznanie, výsledky a zisk. Zmena ktorá sa udeje o  10 rokov nikoho nezaujíma.

Moje poznatky pozorovaní našej kultúry sa posnažím zhrnúť v pár bodoch ktoré budú zároveň návodom. Som presvedčený že po naplnení týchto bodov bude slovensko to ŠVAJČIARSKO po ktorom tak túžime….ba čo viac…možno lepšie…možno ani nebudeme musieť zarábať na ukrývaní peňazí bohatých oligarchov vo svojich bankách.

 

 

1. Zažite „Pocit z dobre vykonanej práce“.

 

Jednoduché…

Iróniou tejto doby je že systém už máme vybudovaný len ho nevieme používať.

Máme kaviarne, obchody, úrady, kontrolné orgány, políciu, súdy..máme všetko.

A pritom nevieme podať kávu, nevieme predať tovar, kontrolné úrady na nič neprídu, darebáci sa už neboja polície a súdny mechanizmus hrdzavie pri pohľade na vplyvného obžalovaného.

Tretinu produktívneho života strávime v práci. Tak prečo tú tretinu života nestráviť zmysluplne?

Poviem to ináč.  Dobre vykonaná práca baristu poteší každého, dobre vykonaná práca predavača poteši aj zákazníka aj obchodníka, dobre vykonaná práca kontrolóra napríklad zlepší podmienky zamestnancom a obmedzí darebákov, dobre vykonaná práca policajta ochráni nevinného a spôsobí trable kriminálnikom, dobre vykonaná práca Sudcu privedie spravodlivosť. atd….

No počul som neraz: „ale skus sa usmievať na zákazníka pri 400 eurach na výplatnej páske.“

Ja tvrdím jedno. Najkôr pracuj ako máš a potom sa bav o peniazoch. Lepšie vykonaná práca nemusí stáť ani viac námahy či prostriedkov. niekedy stači len chcieť a urobiť to ináč. Až potom sa budú diať zázraky.

Málo ktorá frustrovaná čašníčka si uvedomuje že pracuje z ľudmi. Na kávu chodí hocikto, kľudne aj majiteľ inej konkurenčnej kaviarne ktorý je na nejakom kamarátskom posedení. A zhodou okolností práve on môže byť šikovný prevádzkar no s blbým personálom. Nikdy neviete kedy k vám pride niekto a pri platení účtu a sprepitného vás oslovi z ponukou lepšej práce.

Koniec koncov dobre urobená práca je najúčinnejšia zbraň proti arogentnému zamestnávateľovi. Tým sa logicky dostávate zo smutnej situácie kedy ste nahraditeľný a šéf vám pri zamietaní napr. vášho zaslúženého voľna vraví KED SA TI NEPÁČI TAM SU DVERE, do situácie výhodnejšej, kedy vy budete môcť povedať „KEĎ SA VÁM NEPÁČI HĽADAJTE SI INÉHO“…. je to skvelý pocit….vážne.

Pokiaľ tieto argumenty nestačili skúste si predstaviť žeby si napríklad požiarnik povedal že on proste pre to dieťa do horiaceho domu za par stoviek eur nepôjde. Modlime sa nech to až tam nedospeje.

Začnite s tým už zajtra…dávajte ľudom príklad. Uvidíte že sa vám to vráti aspoň dobrým pocitom a uznaním od zákazníka a možno aj šéfa.

 

 

2. Budme k sebe lepší

Málokto si uvedmuje že za našimi problémami v bežnom živote nestojí len MEČIAR, DZURINDA, FICO, KALIŇÁK, KISKA, a všetci ti psychopati ktorých sme si zvolili ako svojich zástupcov.

Oni tažia z chabej spolupatričnosti nášho národa. Uvedomte si že za nízkym platom nemusí byť iba zlý zákon ale aj zamestnávateľ a jeho hamížnosť, za smrťou na prechode tiež nemôže Fico ale arogantný šofér, zlý prístup na úrade tiež zvolila vaša spolubčianka-úradníčka ktorá je možno suseda z vedľajšieho vchodum ale nie Fico, Fico tiež nieje váš arogantný sused, ani brutálne odporný predajca z blízkeho elektra.

Takéto nedokonalosti ktoré vytvárame sami medzi sebou spolu hromadne tvoria ten blbý pocit z celého dňa a vlastne zo života v našej vlasti.

Čím viac budeme k sebe lepší, tým menšiu silu budú mať darebáci v politike. To vám prisahám…a bude sa nám žit lepšie aj z neŠvajčiarskym platom.

 

 

3. Netúžme za každú cenu po bohatstve a luxuse

 

Mali by sme si uvedomiť že bohatstvo je široký  a zároveň relatívny pojem.

Čo môže byť pre niekoho bohatstvo nemusí byť bohatstvo pre iného. Každý sme originálny tvor. V prvom rade by sme mali užit to čo nám už život dal. Napr. Zdravie, deti, rodinu, psa…..

Ako tento 3tí bod mojho návodu zlepší život na slovensku?

Vysvetlím…no najskôr pripomeniem logický fakt….majetkovo bohatý nemôže byť každý. Je to danné obmedzenými zdrojmi. Aby niekto mal viac niekto musí mať menej. Svet je síce guľatý no nieje nekonečný….

A teraz k jádru veci. Ak sa v tomto svete chceme stat bohatým musíme buď vymyslieť geniálny vynález alebo, geniálny plán ako premiestniť peniaze ktoré sú inde, len nie u nás, na naše konto. Každý podľa možností, no nehnevajte sa keď budem tvrdiť že väčšina nemáme ani na ten druhý spôsob. Proste nie kazdý môže byť špičkový obchodník, alebo akciový špekulant či politik.

A preto ma nemrzí viac ked vidím ľudí ktorí su celý život lakomí, alebo kradnú, či robia scény v obchode pre 20 centov proste javia sa ako príšery lebo chcú mať viac….a tak prežijú celý život v lakomosti, závisti a neľudskosti len preto aby v 50ke zistili že bohatí nikdy nebudú…a tak pomaly dožijú z nenávratne poškodenými sociálnymi vzťahmi. Takto každý taký čo chce byť bezdôvodne a bez zásluh bohatý, zanechá po sebe len blbý pocit z ľudstva ako takého.

 

 

Preto vážení spoluobčania buďme k sebe lepší, obzrite sa okolo seba, začnite si ctit veci čo vám už život dal. Prestanme vnímať morálnosť a slušnosť človeka ako slabosť ale ako odvahu dávať ľuďom príklad.

Život už nikdy nebudeme mať možnosť zopakovať.  Preto žime tak aby na našom pohrebe viac ľudí plakalo ako sa radovalo…..

Jano

 

Exkluzívny rozhovor s umelou inteligencou o demokracii

24.01.2023

O umelej inteligencii (A.I.) sa v posledných časoch hovorí veľmi veľa. Hlavne preto že v posledných rokoch zaznamenala veľký pokrok. No treba podotknúť že túžba ľudstva zostrojiť stroj ktorý bude mať ľudské schopnosti je veľmi stará. Začalo sa hovoriť aj aplikovaní A.I. do súdnictva. a iných rozhodovacích procesov. Ostal som zhrozený. Kam sa podelo ľudstvo? No [...]

Za všetko môžeš ty, ja, aj oni

22.01.2023

Tento blog je tak trošku odpoveď na moj minulý blok a jeho debatu pod ním. Som rád že moje úvahy podnecujú reakcie. Bol by som ešte radšej keby podnietili plodnú debatu. Ale to už z našej podstaty nie je možné. Slovenský národ má okrem pekných vlastností aj veľmi veľa zlých. Skúsim ich vymenovať pomocou slovných výrazov v niekoľkých bodoch. -sýty hladnému neverí [...]

Nedemokratické referendum

22.01.2023

Áno referendum je zo svojej podstaty velmi demokratické. No svoju demokraciu stráca ak je podmienka na platnosť referenda tak vysoko. (Konkrétne 50percentná účasť. ) Prečo? vysvetlím. V referende su v zásade len dve odpovede. ÁNO a NIE. Ak chcete hlasovat ÁNO tak mate len jednu možnosť: ist hlasovať. No tí čo chceju odpovedať NIE maju dve možnosti. Bud sa pustia do fér [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48226x
Priemerná čítanosť článkov: 2679x

Autor blogu

Kategórie