Založ si blog

Komu vyhovuje slobodný trh?

Posadlosť slobodným trhom nám prerástla cez hlavu. 

Myslím to vážne. Viem že hysterkám sa varí krv keď kritizujem slobodu no nieje to celkom tak. Sloboda mysli, sloboda slova a sloboda žitia sa nesmie zamieňať zo slobodným trhom. Ten bohužial právo na život často popiera. Niekedy stačí ked si nevšimnete jednu vetu v „dobre“ postavenej zmluve z nebankovkou, inokedy stačí naletieť reklamej kampani a vysolit za neúčinný produkt toľko čo stači vašej rodinne na týždennú stravu. A zrazu je sloboda preč. Zrazu ste jedinný kto pochybil lebo ste si riadne neprečítali všetke dodatky k zmluve alebo ste nesprávne pochopili reklamnú kampaň. A zrazu po pár listoch dostal niekto právo zobrať vám byt či auto.

Ano viem. Nevedomosť neospravedlňuje. Aspon tak sa to vraví. Znamená však sloboda to že sa môžte nabaliť na ľudoch ktorí nevedia? Napriklad nevedia odolať manipulácii? Nevedia prečítať drobný text či len proste patria medzi starú generáciu ktorá nepredpoklada hyenizmus zo strany obchodníka?

Po dlhom uvažovaní som prišiel na to že sloboda aká tu je dnes vyhovuje manipulátorom, úžerníkom a podnikateľom-iluzionistom. Nikomu inému.

Ah prepáčte nevysvetlil som čo je podnikateľ-iluzionista. To je taký obchodník ktorý vytvorí ilúziu dobrej kúpy či dobrého produktu. Za všetke spomeniem napríklad donedávna veľmi propagovaný WOW Fix It. Jedná sa o „ochranu“ displeja vašho mobilného zariadenia. Čo je na tejto ponuke zvláštne? Jedná sa o balenie troch handriciek. Jedna je na utretie prachu jedna na odmastnenie a druha zo „zázračnou“ nanotechnológiou“. Tento 20 Eurový zázrak sľubuje odpudzovanie vody, antibakteriálny účinok a čo je podstatné zvýšenú tvrdosť a odolnosť skla. Antibakteriálny a hydrofóbny účinok nieje taký problém dosiahnuť no s tou tvrdosťou to bude asi trošku inak. Keď si pozriete propagačné videá na ktorých sa podielali okrem iných aj PC REVUE, Techbox či Fony.sk neuveríte vlastným očiam. Inokedy veľmi „spravodlivi“ recenzenti podľahli pokušeniu urobit absolútne nehodnotné účelové recenzie. Každý skúša tento zázrak na najnovších telefónoch z tvrdeným gorila sklom. Trápne buchkanie po skle kladivkom ci snaha „porezat“ sklo obycajnym nozom v kombinacii z poškodenim „neošetreného“ telefónu vyzerá prinajmänšom trápne. Recenzisti sa to neboja nazvat tekuté sklo a je doslova cítiť ako tomu výrobku sami neveria.

Bohuzial takéto produkty sú bežnou praxou. Samotný WOW FixIt predavaju ešte aj na pošte. Vo vytrínkach medzi suvenírmi.

Na dôvere inštitúciám a médiám nepridáva ani fakt že si tohto a jemu podobným výrobkov či služieb nevšíma nikto. Žiadny hľadač hoaxov nebojuje proti škodlivým obchodným praktikám. Niekedy mi to príde ako tabu o ktorom sa nemôže vyjadrovať. No zas na strane druhej tvorba hodnôt nieje možná z tabletu v kaviarni. Takže chápem prečo to tak je.

Niekto mi môže oponovať ze takýto biznis mozem urobit aj ja…ze mi to sloboda umožní. Lenže sloboda znamená aj to ze môžem byt čím chcem. A ja nechcem byt smelinarom a finančným úchylom  A tam je pes zakopany. Ak chcete slobodne žit potrebujete veľa penazí. Vo svete kde vládnu manipulátori a sociopati ziskate peniaze väčšinou len zneužitím pomoci (eurofondy atd) alebo pochybným obchodom a zavádzanim.

A nenechajte sa mýliť. Voľný trh tu nieje kvoli regionálnym výrobcom. Neustále pretláčanie obrovských korporacii na náš trh je toho dôkazom.

Za všetke spomeniem UBER po ktorom baží kaviarenska „inteligencia“ ako nebankovka po neplaticoch. S oblubou vravia ze to pomôže obyčajným ľudom a slobodným matkám si privirobit. Aj by som tomu veril keby sa UBER nechválil tým ze vyvija plne autonómnu prevadzu svojho taxi bez vodiča.

Nic to..pomôžme gigantom vyrást možno nás vcucnú do svojho sveta a budeme zarábať sedenim na fitlopte pri nejakom analitickom CEO nastroji. Ale pamatajte nie každému sa dostane. A ked budete chciet žit po svojom, čiže inak ako ostatní narazíte na tvrdost tejto „slobody“ 

Exkluzívny rozhovor s umelou inteligencou o demokracii

24.01.2023

O umelej inteligencii (A.I.) sa v posledných časoch hovorí veľmi veľa. Hlavne preto že v posledných rokoch zaznamenala veľký pokrok. No treba podotknúť že túžba ľudstva zostrojiť stroj ktorý bude mať ľudské schopnosti je veľmi stará. Začalo sa hovoriť aj aplikovaní A.I. do súdnictva. a iných rozhodovacích procesov. Ostal som zhrozený. Kam sa podelo ľudstvo? No [...]

Za všetko môžeš ty, ja, aj oni

22.01.2023

Tento blog je tak trošku odpoveď na moj minulý blok a jeho debatu pod ním. Som rád že moje úvahy podnecujú reakcie. Bol by som ešte radšej keby podnietili plodnú debatu. Ale to už z našej podstaty nie je možné. Slovenský národ má okrem pekných vlastností aj veľmi veľa zlých. Skúsim ich vymenovať pomocou slovných výrazov v niekoľkých bodoch. -sýty hladnému neverí [...]

Nedemokratické referendum

22.01.2023

Áno referendum je zo svojej podstaty velmi demokratické. No svoju demokraciu stráca ak je podmienka na platnosť referenda tak vysoko. (Konkrétne 50percentná účasť. ) Prečo? vysvetlím. V referende su v zásade len dve odpovede. ÁNO a NIE. Ak chcete hlasovat ÁNO tak mate len jednu možnosť: ist hlasovať. No tí čo chceju odpovedať NIE maju dve možnosti. Bud sa pustia do fér [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 47585x
Priemerná čítanosť článkov: 2644x

Autor blogu

Kategórie