Nedemokratické referendum

22. januára 2023, jandokan, Nezaradené

Áno referendum je zo svojej podstaty velmi demokratické.

No svoju demokraciu stráca ak je podmienka na platnosť referenda tak vysoko. (Konkrétne 50percentná účasť. ) Prečo? vysvetlím.

V referende su v zásade len dve odpovede. ÁNO a NIE.

Ak chcete hlasovat ÁNO tak mate len jednu možnosť: ist hlasovať.

No tí čo chceju odpovedať NIE maju dve možnosti. Bud sa pustia do fér súboja a pôjdu hlasovať alebo jednoducho neprídu, znížia účasť a zneplatnia referendum a tym sa splní ich NIE. Pekne však? Čiže ANO poviete len jedným spôsobom a NIE dvomi.

Ja by som povedal že účasť tých ktorí chceli do budúcnosti väčšiu silu pre národ skrátiť prípadné škodo-vládnutie hociktorej budúcej vlády dopadla velmi dobre. Referendum zneplatnili voliči opačného názoru ktorí ho zmarili. 1.1milióna ľudí je obrovské číslo. No ved povedzte kedy sme sa Slováci naposledy zhodli v jednej veci v tak veľkom počte? Nieje tomu tak dávno čo stačilo 720tis ľudí na jednoznačne víťazstvo OLANO. Teraz však ani 1.1milóna nemá váhu. A to je zle

Predstavte si žeby bola účasť ako pri parlamentných voľbách. Jednoduchým počtom by ste zistili ze účasť by bola nad 50percent. A ak by ANO povedali len títo voliči ktorí povedali včera ANO tak by bolo referendum úspešné z minimálne cca 60 % prevahou ľudí co chceju zmenu a odpovedia ANO.

 

Bohužiaľ tá naša demokracia sa javí ako virtuálna. Nástroje máme ale nedaju sa v realite použiť.