Založ si blog

Kto má patent na pravdu?

„Život je iba jeden, ale smrť má tisíc spôsobov. Pravda je len jedna, bludov tisíc podôb.“

Jan Amos Komenský

 

Tak ako ľudstvo od nepamäti hľadá všeliek, či nesmrteľnosť tak hľadá aj zaručené spôsoby ako zistiť pravdu.

Doteraz sa ani jedno takéto želanie ľudstva nevyplnilo. Prečo?

Možno je to našou pohodlnosťou. Možno práve preto chceme jedinú pilulku ktorá nás zo všetkého vylieči. Možno práve preto chceme kryštálovú guľu ktorá nám na požiadanie povie vždy len pravdu. Bolo by to také jednoduché. Nebolo by potreba vyšetrenie či konfrontácia. Ak by sme niečo také mali, bolo by to pre ľudstvo veľmi prínosné, to je pravda (podľa mna :)), ale NEMÁME.

Preto odsudzujem lekárov ktorí predpisujú lieky hlava nehlava bez vyšetrenia a preto odsudzujem novinárov ktorí píšu „zaručenú pravdu“ bez dôkazov, konfrontácie s druhou stranou a vlastne bez osobnej skúsenosti s opisovanou udalosťou.

Možno by sme nemali chcieť to čo nemáme pokiaľ nevieme užiť to čo máme. Nepotrebujeme Panaceu ked môžme odpozorovať prírodu, ako funguje a ako sa lieči. Lekár sa stále môže porozprávať z pacientom a zistiť jeho stravovacie návyky, výskyt stresových situácii v jeho živote atd. a skúsiť najskôr vysadenie týchto zlých faktorov a až potom pristúpiť k liekom. Lenže to už ťažko keď z chorôb občanov sa stal biznis.

Nepotrebujeme Krištálovu guľu keď máme dar reči a dar inteligencie.  Keď sa môžme pýtať, konfrontovat a uvažovať.

No bohužiaľ tento dar strácame. Ak sa pohybujete aktívne medzi ludmi (napr.kvôli práci) zistíte že ľudia majú stále väčší problém buď zo samotnou komunikáciou alebo neovládajú pravidlá debaty a bontón.

Už dlho opakujem jednu a tú istú vetu. „Ľudia majú obrovský problém požiadať, opýtať, poprosiť či pozdraviť no už majú mänší problém zhanobiť, uraziť skritizovať či prikázať.

Kde sa to v nás berie? Či lepšie povedané kde sa stráca naša ľudskosť? Prečo veríme viac reklame ako odporúčaniu priateľov? Prečo veríme viac liekom ako svojmu telu? a prečo sa tešíme z úspechov gigantov no závidíme susedovi?

Dlho sa pýtam sám seba aj iných a jednoznačnú odpoveď som ešte nenašiel. No favoritom mojich úvah ostávajú Peniaze a túžba po nich. Veríme viac nákladnejšej reklame, verime viac bohatému ako menej majetnému, veríme viac massmédiám ako svojmu rozumu.

Noviny nás majú informovať. Ale tak ako jeden svedok neposkytne úplnú výpoveď tak jedne noviny nepovedia všetko.

Preto tak ako policajný vyšetrovateľ si nevystačí s jednou verziou príbehu tak by si čitateľ nemal vystačiť len z názorom jedných novín. Ak teda hľadá pravdu.

Ah bože … prepáčte noviny sú objektívne oni nevyjadrujú názor. To len politológovia vnášajú do objektívnych článkov svoj názor.  Este že ich máme však?

Bohužial vyzerá to tak že pravda je proste na predaj. Tak ako sa nám vrylo do pamäti že Cola je to najlepšie osvieženie tak veríme už len veľkým a bohatším médiám. Ku tomu len jedno. Spomente si na život a kam to dotiahnete poctivou prácou. Už rozumiete? Tak nehladajte cnosť akou je pravda u tých čo s tým systémom vyjebabrali. Ehmm..slušne povedané.

Takže debaťte, čitajte, hľadajte nebojte sa iného názoru. A potom si urobte úsudok sami.

Lebo verte tomu že málokto z dnešných novinárov bol ozaj PRI TOM!

 

 

Exkluzívny rozhovor s umelou inteligencou o demokracii

24.01.2023

O umelej inteligencii (A.I.) sa v posledných časoch hovorí veľmi veľa. Hlavne preto že v posledných rokoch zaznamenala veľký pokrok. No treba podotknúť že túžba ľudstva zostrojiť stroj ktorý bude mať ľudské schopnosti je veľmi stará. Začalo sa hovoriť aj aplikovaní A.I. do súdnictva. a iných rozhodovacích procesov. Ostal som zhrozený. Kam sa podelo ľudstvo? No [...]

Za všetko môžeš ty, ja, aj oni

22.01.2023

Tento blog je tak trošku odpoveď na moj minulý blok a jeho debatu pod ním. Som rád že moje úvahy podnecujú reakcie. Bol by som ešte radšej keby podnietili plodnú debatu. Ale to už z našej podstaty nie je možné. Slovenský národ má okrem pekných vlastností aj veľmi veľa zlých. Skúsim ich vymenovať pomocou slovných výrazov v niekoľkých bodoch. -sýty hladnému neverí [...]

Nedemokratické referendum

22.01.2023

Áno referendum je zo svojej podstaty velmi demokratické. No svoju demokraciu stráca ak je podmienka na platnosť referenda tak vysoko. (Konkrétne 50percentná účasť. ) Prečo? vysvetlím. V referende su v zásade len dve odpovede. ÁNO a NIE. Ak chcete hlasovat ÁNO tak mate len jednu možnosť: ist hlasovať. No tí čo chceju odpovedať NIE maju dve možnosti. Bud sa pustia do fér [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48215x
Priemerná čítanosť článkov: 2679x

Autor blogu

Kategórie